Search > {% fnstr %}

Sorry, no more results found...
Searching...

Archlinux ve diğer Linux versiyonlar arasındakı farklar

| kutuphane

Archlinux ve diğer Linux versiyonları arasındaki farklar……

Arch ve Ubuntu
Ubuntu, Debian temelli, Canonical isimli bir şirket tarafından desteklenen, Linux camiasında oldukça popüler bir dağıtımdır. Arch ise herhangi bir dağıtımı temel edinmemiştir. Eğer kendi çekirdeğinizi derlemek istiyorsanız veya CVS-SVN-GIT üzerinden uygulamaların o anki halini kurmak gibi ekstrem istekleriniz varsa Arch size göre bir dağıtımdır. Eğer sadece kurayım ve hemen kullanmaya başlayayım gibi bir düşüncede iseniz Ubuntuyu tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Genellikle geliştiriciler Arch'ın Ubuntu'dan daha iyi bir geliştirme ortamı sunduğunu iddia etmektedir. Ayrıca çoğu Arch kullanıcısı, Arch kullanmadan önce Ubuntu kullandığını belirtmektedir. Ubuntu 6 ayda bir düzenli olarak yeni sürüm çıkarırken, Arch rolling release olması sebebiyle böyle rutin bir sürüm çıkarma ihtiyacı duymamaktadır. Ayrıca Arch ABS ile ports benzeri bir yapı sunarken, Ubuntu'da böyle bir yapı bulunmamaktadır.

Arch ve Fedora
Fedora Red Hat destekli ve oldukça popüler köklü bir dağıtımdır. Ayrıca büyük bir topluluğu ve iyi bir destek mekanizması vardır. Fedora paket sistemi olarak RPM kullanırken, Arch pacman kullanarak .tar. gz paketleri kullanır. Fedora lisans problemlerini öne sürerek MP3 gibi patentli ürünlere resmi destek vermezken, Arch bu konuda daha esnektir. Fedora grafik arabirimli bir kurulum yapar. Arch ise metin tabanlı bir kurulumu tercih eder. Fedora da tıpkı Ubuntu gibi belirli aralıklarla sürüm çıkarırken, Arch rolling release olması nedeniyle böyle bir ihtiyacı gerektirmez. Fedora'nın özgür yazılıma kazandırdığı SELinux ve GCJ gibi yazılımların katkısı kuşkusuz tartışılmazdır. Ancak belirtmek gerekir ki, Arch Linux kullanıcılarından da pek çok özgür yazılım ürünü çıkmaktadır. Fedora resmi olarak JFS ve ReiserFS dosya sistemlerine destek vermez iken, Arch kurulum esnasında bu dosya sistemlerine destek vermektedir.

Arch ve Mandriva
Mandriva Linux (daha önceki ismi Mandrakelinux'tur) ilk sürümünü 1998 yılında çıkarmış olmakla beraber GNU/Linux'un yaygınlaşmasını sağlamak için kolay kurulabilir/kullanılabilir bir dağıtım ortaya sunmaktadır. Arch ile kıyaslandığında, Arch'ın daha sade ve kişiselleştirilebilir bir yapı ortaya koyduğu gözlemlenmektedir.

Arch ve SUSE
SUSE, YaST aracı sayesinde, yapılandırmayı oldukça kolaylaştıran bir sistem öne sürmektedir. Arch bu tür araçları felsefesi itibariyle barındırmaz. SuSE daha çok yeni başlayanlar için uygun bir dağıtım iken Arch genellikle biraz daha deneyimli kullanıcılara hitap eder.

Arch ve PCLinuxOS
PCLinuxOS mandriva tabanlı, kullanıcı dostu olmayı amaçlamış kolay bir dağıtımdır. Arch ise yapısı ve felsefesi gereği sadeliği ön plana çıkaran bir dağıtımdır. PCLOS tecrübesiz kullanıcılara hitap eden bir dağıtım iken, Arch daha tecrübeli kullanıcılara hitap eden bir dağıtımdır. PCLOS, apt aracını kullanarak rpm paketlerini sisteme yüklerken, Arch tamamen kendi araçlarını kullanarak paket yönetimi sağlar. PCLOS'da sistem ayarları grafik arabirim araçları ile yapılırken ve komut satırına ihtiyacı azaltırken, Arch yapı ve felsefe gereği böyle bir yapıya ihtiyaç duymamaktadır. Ayrıca Arch düşük sistem gereksinimleri (64 mb ram yeterlidir) istemesinden dolayı PCLOS (en az 256 mb ram gerektirir) yerine tercih edilebilir.

BSDler
Arch diğer dağıtımlara nazaran ,dizayn olarak BSD'lere benzemektedir. Arch ve BSD'ler temel sistem ve ports yapısını içerisinde barındırır. BSD'ler Berkeley UNIX türevidir. Dolayısıyla, BSD'ler GNU/Linux dağıtımı değildir; UNIX-benzeri işletim sistemleridir.

Arch ve FreeBSD
Hem Arch hem de FreeBSD paketleri ikili olarak edinebilir veya ‘ports’ sisteminden kurulabilir. Her ikisi de benzer init sistemi barındırır. FreeBSD sistemi bir bütün olarak dizayn edilmiştir. Hem Arch hem de FreeBSD /etc/rc.conf dosyasını temel yapılandırma dosyası olarak kullanır. FreeBSD lisansı (BSD) daha çok “yazılımcıyı” korurken, GPL (Arch GPL ile korunmaktadır) “yazılımı” korur. Her iki sistemde de benzerlikler olduğu için FreeBSD kullanıcıları Arch kullanırken sisteme fazla yabancılık çekmezler.

Arch ve NetBSD
NetBSD, güvenli, özgür ve her mimariye uygun bir UNIX-benzeri işletim sistemidir. 50'nin üzerinde platformda çalıştığı bilinmektedir. Paket kurulumunu pkgsrc isimli araçla kaynak kodundan derleyerek gerçekleştirir. Arch, NetBSD'nin yer aldığı platformlarda yarışamazken, i686 ve x86-64 için NetBSD'ye oranla daha çok paketi kullanıcıya sunar. Ayrıca Arch ikili paket ve kaynaktan paket kurma imkanı sunarken, NetBSD sadece kaynaktan paket kurmayı destekler. Her iki sistem de temel yapılandırma dosyası olarak /etc/rc.conf kullanır. Her iki işletim sistemi de, sadelik ve hafifliği prensip edinmiştir.

Arch ve OpenBSD
OpenBSD, çoklu platform desteği sunan özgür bir 4.4BSD-tabanlı UNIX-benzeri bir işletim sistemidir. Güvenliği elden bırakmayan, her mimariye uygun, standartlara uyan bir yapıya sahiptir. Arch ise sadelik, zerafet, minimalist ve uygulamaların son sürümleri yayınlayan bir yapıya sahiptir. OpenBSD ayrıca Solaris, FreeBSD, GNU/Linux, BSD/OS, SunOS ve HP-UX ikili dosyalarını çalıştırabilmektedir. OpenBSD güvenlik açısından işletim sistemleri arasında birinci sırada gelmektedir.

Diğerleri
Bu işletim sistemlerinin “diğerleri” kategorisinde bulunması uygun görülmüştür.

Arch ve Debian GNU/Linux
Debian en köklü Linux dağıtımlarından biridir ve oldukça büyük bir topluluğu vardır. Stable, testing ve unstable olmak üzere 3 ayrı koldan gelişimini sürdürmekle birlikte 20.000 üzerinde paketi barındırmaktadır. Arch, Debian'daki gibi paketlerini -dev ve -common olarak ayırmaz. Karşılaştırıldığında debian'ın daha çok paketi olduğu gerçeği de unutulmamalıdır. Ayrıca debian özgürlük bakımından katı bir depo politikası yürütür. Arch ise bu konuda Debian'a göre biraz daha esnektir. Özgürlük kavramını kullanıcıya bırakır. Arch paketleri debian'ın stable ve testing paketlerinden daha yenidir. Unstable paketleri ile aynı sürümleri barındırır. Arch rolling release bir dağıtım iken, Debian belirli aralıklarla kararlı sürüm çıkarır. Ayrıca debian bir çok mimaride çalışırken, Arch sadece i686 ve x86_64 mimarilerinde çalışır. Arch ports benzeri bir yapı sunarken, Debian böyle bir yapı sunmamaktadır. Arch kurulumu daha çok özelleştirmeye yönelikken, debian kurulumunda ayarların çoğu araçlar vasıtasıyla otomatik yapılmaktadır. Debian SysVinit kullanmaktadır. Arch ise *BSD-stili init sistemi kullanmaktadır.

Arch ve Frugalware
Arch metin tabanlıdır ve komut satırına öncelik verir. Frugalware pacman'i paket yöneticisi olarak kullanmaktadır. Arch gzip arşivleri kullanırken, frugal bzip arşivlerini kullanır. Frugal öntanımlı olarak JFS dosya sistemini desteklemez. Frugal artık slackware tabanlı değildir ve bir meta dağıtım haline gelmiştir. Arch frugal dağıtımından tamamen farklıdır ve kurulum aşamasında kullanıcıya temel sistemi kurdurur. Frugal ise DVD'den hazır paketleri kurar. Ayrıca frugal belirli aralıklarla yeni sürüm çıkarır. Arch ise, rolling release olması gereği böyle bir gereksinimi beraberinde getirmez.


kutuphane © 2024