Search > {% fnstr %}

Sorry, no more results found...
Searching...

LibreOffice Geliyooorrr…

| kutuphane

LibreOffice Geliyooorrr…

Bu yazı K. Deniz Öğüt sitesinden alıntıdır…
OpenOffice.org topluluğu “The Document Foundation”ı duyurur
OpenOffice.org’u geliştiren ve yaygınlaştıran gönüllüler, projenin daha da gelişmesini sağlamak üzere bağımsız bir Vakıf kurdu.

Önde giden özgür ofis yazılımı OpenOffice.org’u geliştiren ve yaygınlaştıran gönüllüler topluluğu, projenin yapısında temel bir değişikliği duyurdu. Kurucu ve ana destekçi olan Sun Microsystems’le on yıllık başarılı büyümenin ardından, proje, başlangıç bildirgesinde yazılı bağımsızlık sözünü tutmak bakımından, “The Document Foundation” adıyla bağımsız bir vakıf kurdu.

Vakıf, bireylerin ve organizasyonların gerçek anlamda özgür bir ofis paketine katkı yapacakları ve varlığından yarar sağlayacakları yeni bir ekosistemin köşetaşı olacak. Vakıf kullanıcıların yararına daha fazla rekabet ve seçenek yaratacak ve ofis paketi pazarında yenilikçiliği teşvik edecek. OpenOffice topluluğu şimdiden sonra “”The Document Foundation” olarak anılacak.

Sun Microsystems’i satın almasının sonucu olarak OpenOffice.org varlıklarını da edinen Oracle, yeni Vakıf’ın üyesi olmaya ve toplululuğun geçmiş on yılda büyüttüğü markayı bağış yapmaya davet edildi. Bu kararı beklerken yazılımın ilerlemesi için “LibreOffice” markası seçildi.

The Document Foundation, önceki ismiyle OpenOffice.org topluluğunun -içlerinde çeşitli proje liderlerinin ve Topluluk Konseyi’nin kilit isimlerinin de olduğu- önde giden bağımsız üyelerinin ortaklaşa çabalarının sonucudur. Başlangıç olarak Vakıf, geliştiricilerin ve ulusal dil projeleri yöneticilerinin oluşturduğu bir Yönetim Kurulu’nca idare edilecek. Vakıf, LibreOffice’i şimdiye dek görülen en erişilebilir ofis paketi yapmak için, hem kullanıcılar hem geliştiriciler için üyelik çıtasını aşağı çekmeyi amaçlar.

Vakıf, beta sürümü http://www.libreoffice.org sitesinde bulunan LibreOffice’in geliştirilmesini koordine edecek ve gözetecektir. Ofis üretim paketlerinin geleceğini biçimlendirmek için; yazılımı tercüme ve test eden, belgeleyen, destekleyen ve yaygınlaştıran katkıcıların yanı sıra, geliştiriciler de projeye katılmaya, koda yeni ve arkadaşça bir ortamda katkı sunmaya davetlidir.

Gönüllüler grubu adına konuşan Sophie Gautier (topluluğun emektarlarından ve Fransızca dil projesinin eski yürütücüsü) açıklamasında şöyle dedi: “Özgür ofis paketinin evrimi için Vakıf’ın kilit bir adım olduğuna inanıyoruz: Kodun geliştirilmesini serbestleştirmesi bakımından ve projenin tek bir şirketin ticari çıkarlarıyla kısıtlanmaması yönünde evrimi için. Dünyanın dört bir yanındaki Özgür Yazılım destekçilerinin elinde bugün kurucu üyeler grubuna katılarak Özgür ve Açık Kaynak Yazılım tarihinde tamamen yeni bir sayfa açmak için olağanüstü bir fırsat var.”

FSF Başkanı Richard Stallman LibreOffice’in çıkışını ve sadece Özgür Yazılım önermek şeklinde açıklanan ilkesini selamladı. ” Document Foundation’ın özgür olmayan eklentiler önermeyeceği için çok memnunum çünkü şimdiki OpenOffice.org’un temel sorunu budur. Umuyorum ki LibreOffice geliştiricileri ve OpenOffice’in Oracle’da istihdam edilen geliştiricileri kodun gövdesinin geliştirilmesi için işbirliği yapabilirler.”

“The Document Foundation Open Document Format’ı destekliyor ve ISO standardının bir sonraki evrimi için OASIS’le çalışmaya istekli” diyen Topluluk Konseyi üyesi ve Native Language Confederation lideri Charles Schulz şunları ekledi: ” The Document Foundation geliştiricilerin, destekçilerin ve kullanıcıların bakış açılarını masaya getiriyor. Bu yaklaşım Open Document Format’ın hükümetler ve şirketler düzeyinde kabul edilme sürecini hızlandırabilir.”

Google şirketinde Açık Kaynak Programlar Yöneticisi olan Chris DiBona şunları söyledi: ” The Document Foundation’ın kurulması açık kaynaklı ofis paketleri geliştirilmesinde ilerlemeleri teşvik etmek bakımından atılmış büyük bir adım. Bir açık kaynak yazılım projesinde geniş ve aktif bir topluluk yaratmak için, tüm katkıcılara açık bir çalışma alanı yaratılması temel önemdedir. Google, The Document Foundation’ın destekçisi olmakla ve projeye katılmakla gurur duyuyor.”

“Viva la LibreOffice” diyen Novell’in ürün yöneticisi Guy Lunardi şöyle devam etti: ” Sağlam bir açık kaynak belge yazılımı sunulması için The Document Foundation’la birlikte çalışma isteğindeyiz. Mozilla Firefox’un tarayıcılarda yaptığı şeyi LibreOffice’inofis üretim pazarında yapacağı kanısındayız.”

Red Hat’in Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgesi Açık Kaynak Bölümü’nden Jan Wildeboer şöyle konuştu: “Tüm dünyada kullanıcılar, şirketler ve hükümetler Açık Standartlar temelli yenilikçi teknolojilere geçiyor. Red Hat bu çabaya katılmaktan gurur duyuyor.”

Ubuntu’nun destekçisi olan Canonical’ın kurucusu ve büyük hissedarı, Mark Shuttleworth şunu açıkladı: Ofis üretim yazılımı Özgür Yazılım masaüstünün kritik bir bileşenidir ve Ubuntu Projesi, Ubuntu’nun gelecekteki sürümlerinde, The Document Foundation’ın LibreOffice’ini dağıtmaktan memnunluk duyar. The Document Foundation’ın LibreOffice’e yön vermesi, Ubuntu geliştiricilerine Ubuntu’nun ofis ortamlarında etkili bir çözüm olmasını sağlayan kod bakımından işbirliği için sağlam bir zemin oluşturuyor.”

“The Open Source Initiative, açık kaynak yazılımlar bakımından, işbirliği temelli açık topluluklara geri dönüş gözlemliyor” diyen Open Source Initiative yöneticilerinden Simon Phipps şöyle devam etti: ” The Document Foundation inisiyatifini selamlıyoruz. Açık kaynak ruhunun tüm güzellikleriyle, Özgür Yazılım çevresinde toplanmış gerçekten açık bir topluluk yaratma yeteneğiyle yapacağı atılımları bekliyoruz. ”

“LibreOffice projesine ‘Özgür Yazılım dünyasına hoş geldin’ diyoruz. Özgür masaüstü deneyimini zenginleştirmek için büyük bir fırsatları olduğunu görüyoruz.” diyen GNOME Vakfı İcra Kurulu Başkanı Stormy Peters, şunları ekledi: “Geçen yıllarda GNOME topluluğu, GNOME Ofis Paketi’nde yer alan Gnumeric, GnuCash ve Abiword gibi uygulamalarla birlikte, OpenOffice’i de destekleyegelmiştir. LibreOffice’in Özgür Yazılım topluluğuna katılmasıyla birlikte, masaüstü kullanıcılarının daha zengin seçenekler yelpazesinden yararlanacakları kanısındayız.”

NeoOffice başmühendisi Patrick Luby şunları söyledi: “Gelişmiş özellikleri olan bir ofis paketini yaratmaya devam edecek, OpenOffice.org’u yeni, heyecan verici yönlere taşıyacak yeni, bağımsız bir LibreOffice vakfı görmekten memnunum.” NeoOffice’den Ed Peterlin ise şunları ifade etti: “LibreOffice’den Mac platformuna çok iyi özellikleri taşımaya devam etme olanağımız olacağı için sevinçliyim. Gelecekte web tabanlı işbirliği araçlarımızı tüm platformlardaki LibreOffice kullanıcılarını da destekler şekilde genişleteceğimizi umuyorum.”

Açık kaynak çözümlerin geliştirilmesi, uygulanması ve desteklenmesi alanında uzmanlaşmış bağımsız bir danışmanlık ve hizmet firması olan Credativ’in İngiltere yöneticilerinden Chris Halls şunları söyledi: “Topluluk katkıcılarına yeni bir odaklanma ve projeyi elbirliğiyle ileri taşıma olanağı sunan vakıf hoş geldi. Yaptığımız işte, pek çok farklı sistemdeki binlerce ofis masaüstünü destekliyoruz. Günlük işlerimiz arasında olan geribildirimlerin ve kodların projeye kolaylıkla aktarılabilmesi büyük önem taşır.”

“The Document Foundation’ın oluşturulması BrOffice.org - Projeto Brasil’in Brezilya OpenOffice.org topluluğunun bakış açısıyla uyumludur. Ülkemiz halihazırda Open Document Format’a ve onu tamamen destekleyen yazılım araçlarına büyük yatırım yapmıştır. BrOffice.org ve The Document Foundation aynı değerleri ve amaçları paylaşıyor ve bunun bir parçası olmaktan kıvanç duyuyoruz.”

Norveç merkezli vakıf “Åpne kontorprogram på norsk” (”Norveç OpenOffice Paketi”) OpenOffice.org’un Norveç diline çevrilmesinden ve OpenOffice.org’un Norveç’te tanıtımından sorumludur. Şimdiye dek Norveç projesi esas olarak beldeler ve belediyeler tarafından yönetildi ve finanse edildi fakat son olarak Vakıf ticari firmaların daha fazla katkı yapması için bir çaba başlattı. Daha uzun vadeli sürdürülebilir bir proje için uzun vadeli daha tatmin edici ticari katılım gerektiğinin farkındayız. Vakfımız Google, Novel, Canonical ve Fer Hat gibi dünya çapında büyük şirketler yanı sıra diğer Kuzey Ülkeleri’nin, Avrupa ülkelerinin çoğunun şimdi The Document Foundation’la işbirliği yaptığına dikkat çeker. İnancımız odur ki, Norveç için de doğru yol budur. The Document Foundation’la kurulacak işbirliği, LibreOffice paketiyle daha yaratıcı ve kullanıcı dostu çözümler geliştirmeyi kolaylaştıracaktır. Lisans bariyerlerini ortadan kaldırmak ve kaynak koda ve standartlara daha kolay erişim olanağı edinmek, ilişkili ve iç içe geçmiş ürünlerin üretimini de tetikleyecektir.”

Amacımız da dahil olmak üzere daha fazla bilgi The Document Foundation’ın web sitesinde bulunabilir: http://www.documentfoundation.org
The Document Foundation kurucularının biyografileri ve resimleri şurada bulunabilir: http://www.documentfoundation.org/foundation/
Kodun geliştirilmesine katkı yapmak isteyenler için özel bir sayfa var: http://www.documentfoundation.org/contribution/
The Document Foundation’ın http://twitter.com/docufoundation adresinde Twitter hesabı var ve Identi.ca hesabı da şurada: http://identi.ca/docufoundation
Duyuru e-posta listesi şurada: [email protected]
Tartışma e-posta listesi: [email protected]
IRC kanalı: irc.freenode.net üzerinde #documentfoundation

The Document Foundation
The Document Foundation, daha önceki OpenOffice.org topluluğunun önde gelen üyelerince oluşturulmuş, bağımsız, kendi kendini yöneten, demokratik bir vakıftır. OpenOffice.org topluluğunca on yıldır özveriyle oluşturulan temel üzerinde inşa faaliyetine devam eder ve topluluğun temel değerleri olan açıklık, saydamlık ve insanlara katkılarından dolayı değer vermek değerlerine en uygun yapının bağımsız bir Vakıf olduğu inancıyla kurulmuştur. Temel değerlerimizle uyumlu ve çalışmalarımıza katkıda bulanan her bireye açık olduğu gibi bireyleri topluluğun diğer katkıcılarıyla eşit olarak çalışmak için destekleyecek kurumsal katkılara da açıktır.

Basın Bağlantıları:
Florian Effenberger (Germany)
Telefon: +49 8341 99660880
GSM: +49 151 14424108
Skype: floeff
E-posta: [email protected]
Olivier Hallot (Brazil)
GSM: +55 21 88228812
E-posta: [email protected]
Charles H. Schulz (France)
GSM: +33 6 98655424
E-posta: [email protected]
Italo Vignoli (Italy)
GSM: +39 348 5653829
E-posta: [email protected]

Bu metin, doğası gereği lisanslı olmayan bir basın açıklamasının Türkçe çevirisidir. Açıklamanın İngilizce orijinali http://www.documentfoundation.org/contact/tdf_release.html adresindedir. Metnin Türkçe çevirisi hiç bir lisans altında değildir ve metin istenildiği gibi kullanılabileceği gibi, bunun yapılması, metnin olabildiğince yaygınlaştırılması tavsiye edilir.
K. Deniz Öğüt
http://marenostrum.blogsome.com/2010/09/29/p40/


kutuphane © 2024